Laatst bijgewerkt:

Lipoedeem – Wat er nog meer speelt

Categorieën Challenges of Everyday Life,Lipoedeem,Zelfbeeld0 opmerking
huid diagram

Nog niet zo lang geleden vond ik dat ik altijd een korte broek aan moest tot mijn knie. Ik heb namelijk niet de mooiste bovenbenen. Inmiddels laat ik me niet meer zo beperken, maar dat komt ook doordat ik weet wat er speelt. Vanaf mijn achttiende heb ik cellulitis, toen had ik maatje 36, dus dat lag niet aan mijn omvang. Ik vond het vreselijk. Ben je superdun, heb je cellulitis. Tot een echografiste me vertelde dat ik lipoedeem heb!

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een vetophoping ín de bovenste huidlagen. Het is anders dan lymfoedeem, waarbij er eiwit en vochtophoping ontstaat in een deel van het lichaam. Lipoedeem is vrijwel altijd symmetrisch, terwijl lymfoedeem vaak in één arm of been zit.

huid diagram zonder lipoedeem
Cross sectie van gezonde huid zonder lipoedeem

Als je naar deze cross sectie kijkt zie je het subcutaan vet onder de Dermis liggen in de Hypodermis. Bij lipoedeem komt het vet omhoog in de Dermis, het komt dus in de laag van al je kleine zenuwuiteindes en haarvaatjes te zitten. Je kunt je misschien wel indenken wat het gevolg is.

Symptomen

Visueel: Allereerst moet ik zeggen dat ik geen ernstig lipoedeem heb, ik val nog in fase 1. Het is dus niet zo zichtbaar, ja mijn huid is bobbelig. Maar that’s it. Als je het veel erger hebt zie je duidelijk het vet hangen, dat hoeft dus helemaal geen overgewicht te zijn. Over het algemeen zeggen ze dat als je twee maten verschilt tussen boven en onderlijf je mogelijk lipoedeem hebt.

Pijnklachten: Huid die aangedaan is door lipoedeem doet zeer bij aanraking. Er komt dan meer druk op te staan en dat duwt dan tegen de zenuwen aan. Het is dus voornamelijk zenuwpijn. Ik slik al jaren medicatie tegen de zenuwpijn, men heeft echter altijd gedacht dat dat door de HMSN kwam.

Blauwe plekken: Ik word supersnel blauw, letterlijk als je me zou prikken met je vinger ontstaat een blauwe plek. Altijd gedacht dat het erfelijk was, maar nee, het komt doordat het vet in de dermis op je haarvaatjes drukt en die zo snel kunnen knappen.

Vermoeidheid: Benen met lipoedeem voelen zwaar, mensen kunnen minder spierkracht hebben en dus ook moeilijker lopen. En ook bij mij speelt dat mee in mijn beperkingen. Dubbel de woordwaarde, soort van.

Diagnose

De enige manier om een goede diagnose te stellen is via een echo. Zo werd het bij mij dus ook ontdekt. Ik kwam voor een echo van mijn enkel, maar de echografiste zag ook meteen lipoedeem zitten. Omdat het eigenlijk een hele onbekende aandoening is, wordt er vaak gedacht dat iemand simpelweg een ander dieet nodig heeft. Eigenlijk vergissen veel medici zich dus, ze denken dat iemand simpelweg overgewicht heeft.

Behandeling

Lipoedeem kan niet behandeld worden met medicijnen, ermee leren leven is de enige manier, het is een chronische ziekte. Tenzij je liposuctie laat doen, maar dat vergoeden zorgverzekeraars niet. Gezonde voeding en beweging is heel belangrijk. Maar dat is slechts een manier om het iets te remmen. Ik ga voor mijn behandeling naar de oedeemtherapeut. Ze behandelen met met een speciaal apparaat, na de behandeling voelen mijn benen zoveel lichter. Als ik een week oversla merk ik dat direct.

Ik draag regelmatig steunpanty’s, eigenlijk altijd als ik weet dat ik een wat drukkere dag heb en wanneer het weer het toelaat. Een steunpanty geeft, je raadt het al, steun. Door de druk worden je benen minder moe en heb je meer spierkracht. Het loopt alsof je op wolkjes loopt ipv met cement aan je benen. Het aantrekken is een hele klus, dat moet je doen met speciale handschoenen. De panty zit namelijk zeer strak. Ik draag zelf alleen zwarte en donkerblauwe panty’s, ze zijn er ook in huidskleur, maar dat vind ik persoonlijk geen porem. Ik probeer het leuk te combineren met jurkjes of shorts. Ook hierbij heb ik schijt aan wat anderen ervan vinden.

Ik hoop dat dit weer wat opheldering heeft gegeven over mijn beperkingen en je het een leuk stukje vond! Want dit ben ik, take it or leave it!

xoxo Marlous

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.