Laatst bijgewerkt:

Review – Robotstofzuiger Eufy Robovac 11

Categorieën Hulpmiddelen,Reviews0 opmerking
Stoffel onder de kast Eufy Robovac 11

Een beetje een aparte om als hulpmiddel te zien, de robotstofzuiger. Lang heb ik getwijfeld, maar hij is er nu eindelijk! Vandaag een initiële review van Stoffel, onze Eufy Robovac 11.

Het leed dat stofzuigen heet

Niemand vindt stofzuigen leuk. Ik ken niemand die stofzuigen als hobby heeft. Zo ook wij. In ons huishouden ben ik het meest thuis, dus ik stofzuig beneden het vaakst. Boven zal mij eerlijk gezegd een worst wezen. Maar Jodi denkt daar anders over, dus hij stofzuigt de trappen, overlopen en slaapkamers.

Wij hebben een monsterlijke stofzuiger, een Dyson met speciale dierenharenborstel. Kost een rib uit je lijf, maar met twee katten en een rond rennende kleuter is het een hele goede investering. Hij doet zijn werk dus prima, maar ja, alleen als jij hem door de kamer heen jaagt. Laat dat nou net zijn wat mij enorm veel overbelasting in mijn handen geeft.

Robotstofzuiger of niet

Het is dus te begrijpen dat ik graag een oplossing zag voor het stofzuigen. Mijn oplossing tot nu toe was doen alsof ik de kruimels en de kattenharen tumbleweeds niet zag. Een niet zo elegante oplossing. De drempel om een robotstofzuiger aan te schaffen was echter behoorlijk hoog. Ten eerste omdat robotstofzuigers negatief in het nieuws zijn geweest. Roomba’s maakte connectie met het internet en stuurde de map van jouw huis naar hun server. Ten tweede omdat het een behoorlijke uitgave is voor iets waarvan je niet weet of het gaat bevallen.

Ik heb dus honderden reviews gelezen, uren het internet afgezocht. Bijna iedereen is tevreden en roept, “Waarom heb ik dit niet eerder gedaan”.

Omdat nu de verjaardagen periode weer eraan kwam, omdat ik nu meer rust pak om te zien of dat scheelt in de pijn, het was tijd dat ik hem toch maar ging bestellen.

Eufy Robovac 11, beter bekend als Stoffel

Het werd de Eufy Robovac 11. Hij maakt geen connectie met het internet, komt dus ook niet met een app. Hij heeft supergoede reviews en valt in het middensegment, waardoor hij niet de duurste is. Ook niet de goedkoopste. Ik bestelde hem bij Coolblue (affiliate link), zij leveren altijd lekker snel en hebben een goede klantenservice. De volgende dag kwam Stoffel de robotstofzuiger. Ik had toen al zeker acht dagen niet stof gezogen, en het was nodig.

Stoffel kwam uit de doos met twee reserve borsteltjes, een reserve filter en een schoonmaaktool. We konden niet wachten en meteen werd hij aangesloten. Hij bleek met volle batterij te komen, en omdat ik de woonkamer al robotstofzuigerproof had gemaakt kon hij dus meteen aan de slag.

Hugo en ik plofte op de bank, met onze voeten omhoog en keken hoe Stoffel de woonkamer door scheurde. Nora was wel meteen alert en liep achter Stoffel aan.


Na een uurtje rondrijden besloot ik de opvangbak te legen. Een fluitje van een cent. En omdat hij nog niet overal was geweest mocht hij nog een rondje doen.

Er zit een afstandbediening bij waarmee je de verschillende programma’s kunt aanzetten of zelf de robotstofzuiger door de kamer kunt jagen. We hadden hem de eerste keer op auto en hebben daarna nog even wat andere settings getest.

Maar doet hij het dan ook echt goed?

Wij hebben laminaat en een wollen vloerkleed. Hij rijdt zonder problemen het vloerkleed op en zuigt (of borstelt) daar de kattenharen goed vanaf. Zijn werking moet het vooral hebben van borstelen, hij pakt werkelijk alles waar hij overheen gaat op. Natuurlijk moet je zorgen dat je vloer zo leeg mogelijk is. Hij maakt weinig herrie, zeker als je het vergelijkt met een Dyson.

Wij moesten voor de eerste verjaardag de taart nog halen, en in die tijd hebben we Stoffel nog een rondje laten rijden. Bij thuiskomst was alles al schoon, en Stoffel reed nog steeds vrolijk rond. Hij doet het dus ook nog eens heel erg lang. Met een druk op de knop vertel je hem dat hij terug mag rijden naar zijn basis. Wat best een grappig gezicht is, hij scant, rijdt een stukje, draait een stukje, en scant weer. Net zo lang tot hij zijn basis ‘ziet’. Dan rijdt hij zichzelf ertegenaan om op te laden.

Stoffel onder de kast Eufy Robovac 11
Stoffel onder de kast

Dag twee begon een beetje zoals dag één, de vloer leeg, de stoelen niet op de tafel maar van de tafel afgeschoven. Om eerlijk te zijn zag ik niet superveel haar, het was immers maar één dag haar, kruimels en stof. Stoffel heeft een uurtje rond gereden en na dat uurtje zag de opvangbak er zo uit.

Stofbak robotstofzuiger
Wat Stoffel na 1 stofzuigrondje al niet mee pikt. Voornamelijk losse vezels van het wollen tapijt.
Conclusie

Ik durf dus te zeggen dat de Stoffel de robotstofzuiger het erg goed doet. Na een rondje auto zou je nog het randjes programma kunnen draaien, dan zoekt hij een rand en volgt die de kamer door. De lege flessen mept hij daarbij wel om. Hij is sowieso soms wat grof in zijn contact, maar de bumper is van rubber, dus schade doet hij niet. Soms detecteert hij een afgrond, met name bij sterke schaduw. Dan rijdt hij dus niet door maar keert om. Iets wat mij vertelt dat die afgronddetectie zijn werk goed doet.

Hij is makkelijk te legen, maakt niet ontzettende herrie en entertaint de katten ook een beetje. Goed, hij klimt niet in de krabpaal om die te stofzuigen, kussentjes laat hij links liggen, en moeilijk bereikbare hoekjes pakt hij ook niet mee. De Dyson moet dus nog steeds uit de kast. Maar dat valt nu wel te beperken tot één keer per week.

Voor mij ging het vooral om mijn handen, als ik Stoffel iedere dag even laat draaien scheelt het mij stofzuigen en dus pijn! Ik kan dus zeggen, hij is zijn geld dubbel en dwars waard!

xoxo Marlous

Dit artikel bevat affiliate links, dit doet niets met de prijzen van het product, maar ondersteunt dit weblog in zijn bestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *