Laatst bijgewerkt:

Ik larp – Maar ik ben geen ORC

Categorieën Hobby's,LARP0 opmerking
Exodus Larp

Deze hobby behoeft gewoon zijn eigen uitleg. Ik heb hier zo goed mogelijk uiteengezet wat larp is, hoe ik begon, en wat ik zo leuk vind aan larp.

Wat is larp

Larp, of Live Action RolePlay is een hobby waarbij mensen zich verkleden, iemand anders spelen en zo interactie met elkaar hebben. Zeg rollenspel. Bij larp draait het vaak om een langer lopend verhaal, al dan niet in de Fantasy sfeer (Lord of the Rings achtig). Je trekt dus een kostuum aan, en doet een weekend (of avond) alsof je iemand anders bent. De spelleiding bedenkt een verhaal (of niet) en een thema (dat wel bijna altijd).

Er zijn heel veel verschillende vormen van larp. Denk bijvoorbeeld aan Fantasy (vanuit D&D bijvoorbeeld), low-fantasy (spaceship larps bijvoorbeeld), of Nordic larp (welke weer in duizend onder te verdelen is). Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ieder boek en iedere film wel een larp op zich kan zijn.

Hoe ik begon
marlous larp
Ik speelde een vampier. ©Ork Fotografie

Tot mijn achttiende larpte ik eigenlijk niet, ik speelde Vampire: The Dark Ages tabletop en daarnaast deed ik aan theater. Op mijn achttiende sloot ik me aan bij Vampire Delft (een white wolf & minds eye theaterlarp). Iedere maand verkleedde ik me als vampier om in Delft in een gehuurde ruimte boven een café een politiek spelletje te spelen. Voordat u denkt dat dat megakinky is, wees gerust, het heeft niets met seks te maken! Niet heel veel jaar later startte een aantal vrienden van mij Evolution Events. Eén van hun eerst georganiseerde larps was Lextalionis, een larp over vampieren. Echt iets voor mij dus. Ik deed mee!

Wat ik zo leuk vind aan larp

Larp is een mix van theater, improvisatie en storytelling. Ik vind theater één van de leukste dingen, het spelen van een karakter, me inleven in dat karakter en ook de aankleding van dat karakter. Daarnaast ben ik fan van verhalen vertellen, redelijk eenvoudige verhalen, of zo complex dat je erover na moet denken. Combineer dat met improvisatie en je hebt me. Je verveelt je nooit, tenzij je daarvoor kiest. Rollenspel voor Volwassenen is echt een ding.

Het zal te maken hebben met dat we als kinderen onze eigen verhalen maakte, dat we als soldaten de buurt veilig hielden, of vadertje en moedertje speelden. Als volwassenen doen we dat niet meer, het is niet sociaal gewenst om interactie te exploreren. Je moet het immers tegen die tijd toch wel onder de knie hebben. Als we dan tóch eens geconfronteerd worden met roleplay, dan is het op het werk, bij een teambuildingsuitje, waar niemand echt op zit te wachten.

Larpers kiezen bewust voor larp, en dat maakt het zo interessant. Men is gemotiveerd om een leuk weekend te hebben en dat maakt het heel anders dan met je collega Bas doen alsof je een motivational speakersduo bent, iets waar je beiden niet voor koos, maar wat moest van de “teambuildingsuitjesleider”.

Exodus Larp
NPC rol, met aquatisch thema ©Ork Fotografie
Larp Theorie

Het is uiteraard prima als jij regelmatig een leuk larp weekend hebt en daarna vrolijk verder gaat met je leven. Maar wat doe je als je zelfs tussen larps in bezig bent met larp? Welcome to Larp-Theory (wie deze referentie snapt is een baas).

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat een larp niet uit de lucht komt vallen. Er is een organisatie voor nodig, er zijn schrijvers nodig, accommodatie, catering, PR en nog heel veel meer dingen. Dit is nog allemaal redelijk te begrijpen, maar wat voor een succesvolle larp vooral nodig is, is een idee. Dat idee is soms samen te vatten in één regel. Daar vanuit wordt dan vervolgens de rest op poten gezet. Er wordt een plotboek geschreven, en in sommige gevallen ook personages. Maar wat nu als jij een larp wil organiseren met superveel relatieplot.

Je kunt in veel gevallen niet van je spelers verwachten dat zij compleet ok zijn met intiem relatiespel. Er zal gesproken moeten worden over consent en je eigen grenzen. In sommige gevallen zal het nodig zijn dat je een spelmechaniek bedenkt om bepaald soort spel uit te kunnen spelen. Er komt dus een flink stukje psychologie bij kijken. Soms zal je dus een workshop moeten geven om dit op de juiste manier te communiceren naar je spelers. Scandinavische landen doen hier veel meer mee en gelukkig vinden hun bevindingen, experimenten en spelmechanieken steeds vaker hun weg naar Europa en Amerika.

Nordic larp

Nordic larp is ontstaan uit psychodrama, een psycholigische speltechniek. Waarbij het eigenlijk wat vanzelfsprekender is om te denken aan de psychische veiligheid van hun spelers. Waar we in Europa latex wapens keuren, EHBO posten inrichten en vooral bezig zijn met fysiek welzijn van spelers, is het voor Nordic larp eigenlijk andersom.  Daar vinden sowieso veel minder evenementen plaats met als onderwerp massamoord, maar dat is iets voor een andere post.

Het is in Nordic larp heel gangbaar dat je een workshop hebt voor aanvang van een larp. Tijdens het spel is er meer aandacht voor spelmechaniek en na afloop is er in veel gevallen een debriefing, waar je weer terug kan stappen in je normale denken en je ervaring kunt delen. Wat wel fijn is, een scheiding tussen mens en personage. Waar je ook kunt ervaren dat jouw onderdrukker eigenlijk superaardig is. Of waar je kunt vertellen hoe jij je voelde op een bepaald moment en wat het met je kijk op de wereld heeft gedaan.

Misschien merk je al dat Nordic larp mij ontzettend boeit. Het is meer mijn ding. Dat je door middel van spel perspectief kunt bieden op je eigen leven. Dat je ervaringen meemaakt die je een vollediger mens maken. Ik vind het zelf ook supertof om dergelijke scenario’s te spelen. Je zult hier dus de komende tijd wat meer lezen over larp, naast alle andere onderwerpen.

xoxo Marlous

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *