Laatst bijgewerkt:

Het sociale karakter van Larp

Categorieën Geen categorie,LARP,Larp Theory0 opmerking
familiefoto larp

Larp kan een bijzondere hobby lijken, soms wordt er wat lacherig over gedaan. Het is ook moeilijk om niet meteen Lord of The Rings maar dan in de Achterhoek te denken. Toch is het niet een hobby die slechts door een bepaald type mens beoefend wordt. Of wel?

Larp als spelletje

Levend Stratego is tof, verstoppertje in het donker is tof (echt waar), en doen alsof je een megagoede atleet ben die door de modder rolt op een stormbaan is ook best tof. Sommige mensen houden enorm van theater, terwijl anderen liever een goede computergame spelen. Het zijn allemaal dingen ter vermaak, die we in onze vrije tijd doen. Als kind speel je spelletjes omdat je het leuk vindt, maar eigenlijk, nog belangrijker, speel je spelletjes om te leren.

Spel kan een manier zijn om sociale vaardigheden te ontwikkelen, of om motorische vaardigheden te oefenen. Volwassenen vergeten soms dat ook zij dingen kunnen leren door middel van spel. Laat larp nu net een spel zijn wat eenvoudig is, super sociaal is en waarbij je ook nog wat leert!

xenophobia
Xenophobia ©Ork Fotografie
Gedeelde ervaringen

Naast dat larp een leuk tijdverdrijf is, heeft het nog een bijzondere functie. Je kunt het een beetje vergelijken met uitgaan. Een tof festival, met je beste vrienden en goede muziek. Mogelijk ontmoette je nieuwe leuke mensen, waar je later nog eens contact mee hebt. Weet je nog die ene Pinkpop, waar het zo hard regende dat de organisatie besloot dat iedereen weg moest? Dat was heftig, misschien was jij er ook toen en heb je naast je supertoffe ervaring ook een andere ervaring mee gepikt. Dat je in je T-Shirtje samen met je beste vriendin onder een regenponcho op de stoep ergens in Landgraaf zat, koud, moe en niet wetende wat je moest doen. Heeft je dat dichtbij de mensen gebracht die het ook hebben meegemaakt? Grote kans dat het antwoord ja is.

Als je een bijzondere ervaring met elkaar deelt schept dat een band. Als je ook nog eens familie hebt gespeeld kan dat een band zijn die begon bij een weekend larp en voor de rest van je leven betekenis heeft.

familiefoto larp
Familie Vrij ©Ork Fotografie
Xenophobia, waar ik mijn familie heb gevonden

Een larp waar ik speelde, genaamd Xenophobia, begon met vijf families die al decennia lang samen leefden in een ‘ommuurde’ veste. Mijn ‘familie’ had besloten om voor we gingen spelen samen te picknicken om zo elkaar en de rollen een beetje te leren kennen. Iedereen had wat lekkers meegenomen en wij begonnen het spel dus als een familie. Wat echt enorm heeft geholpen. Het leven in de veste werd op de eerste dag neergezet. We keuvelden wat met de families in het gras, er werden wat strubbelingen tussen de ouderen en de jongeren gecreëerd, het was vooral de norm neerzetten.

In het kort, op zaterdagavond ging de ‘muur’ uit, het werd instant ons tegen de buitenwereld (Met enge woestelingen! Stiekem ook gewoon doodbang en menselijk, maar wij geloofden wat ons was verteld door de handelaren, dus ze waren heel eng, en aten mensen enzo). We moesten onze vaste veilige plek verlaten, en dat was de start van een langer lopende serie evenementen.

Onze familie hield ook buiten het spel om contact, ik kan met recht zeggen dat een aantal van mijn tofste vrienden vóór dit evenement compleet vreemden waren. Wat er in twee dagen larp al niet kan gebeuren. Nu zijn larpers ook sociale dieren, die al heb je jaren geen contact met ze gehad, met open armen je weer groeten als je ze weer eens tegen komt. Dat is de verbindende factor van larp. We hebben een gedeelde ervaring, en dat verbindt.

Het kan extremer

Wist je dat het nog extremer kan dan in een weekend vrienden voor het leven creëren? Karijn van der Heij legt in de onderstaande larp talk uit hoe een gedeelde ervaring, door het spelen van dezelfde rol in een andere run van de larp ontstaat. Ofwel, hoe je een band krijgt, zónder elkaar ooit te hebben gesproken!

Larp, de sociale hobby

Vaak wordt larp weggezet als een hobby voor contactgestoorden. Ruud de Wilde noemde het onlangs nog een hobby voor mensen die psychische hulp nodig hebben. Ik vind dat echt heel kort door de bocht. Larp is in mijn ogen een volwassen spel, het kan slechts ter vermaak zijn, maar vaak is het meer. Ervaringen delen met mensen, het sociale contact wat eruit voort vloeit. Het heeft echt veel waarde voor mij. Ik word er geaccepteerd, ik leer erdoor, ik ervaar. En bovenal, mijn larp vrienden zijn er voor altijd. En in sommige gevallen, ken ik ze nog niet eens!

xoxo Marlous larp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *